Gouda Cheese Awards 2020

 
 

Koken met winnaars!

Hieronder vindt u recepten voor heerlijke gerechten met de winnende kazen 2020!

De recepten zijn ontwikkeld door Koksvisie Catering, www.koksvisie.nl

 

 

Soepje van knolselderij/witlof/geitenkaas - Karakter van Amalthea.

Ingrediënten (4 personen)

  • 3 stronken witlof
  • 1 kleine knolselderij
  • 1 ui
  • 500 ml kookroom
  • 50 gr. roomboter
  • Groentebouillon voor ongeveer een halve liter
  • 150 gr. Amalthea karakter kaas
  • Zout en peper
  • Nootmuskaat

Bereidingswijze:

Snipper de ui, maak de knolselderij schoon en snij deze in kleine blokjes. Verwijder de stronk uit de witlof en snij ook de witlof klein.
Zet de pan op het vuur en doe hier de roomboter in. Fruit de uisnippers en voeg de knolselderijblokjes en stukjes witlof toe. Zorg ervoor dat alles licht kleurt, niet bruin laten worden.
Snij ondertussen de geitenkaas in kleine blokjes.
Voeg de bouillon toe en laat het geheel zachtjes gaar koken (ongeveer 10-15 minuten). Let op dat met name de knolselderij goed gaar is.

Haal de pan van het vuur en pureer alles met een staafmixer. Voeg de klein gesneden kaasstukjes toe en zo ook de room. Alles in de pan? Zet de pan weer op het vuur en laat de kaas zachtjes in de soep smelten.
Maak de soep op smaak met zout/ peper/ nootmuskaat.

Mousseline van aardappel/Haerlems Beleg kaas/ groenten/ kalfssukade in jus van port

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 100 gr. Boter
  • 50 ml. Koksroom
  • Snufje gemalen nootmuskaat
  • Snufje zout
  • 150 gr. In blokjes gesneden Haerlems Beleg Kaas
  • 4 bospeenwortels
  • 1 broccoli
  • 1 courgette
  • 1 doosje kastanjechampignons
  • 1 bosje bosui
  • 750 gr. Kalfssukade
  • 50 gr. Roomboter (bakboter)
  • 5 dl. Rode wijn
  • 5 dl. Runderbouillon
  • 1 winterpeen/ 1 ui/ ½ prei/ 4 takjes tijm/ 4 laurierblaadjes (bouquet)
  • ½ liter rode port
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

Snij het bouquet in grove stukken.
Bak de kalfssukade in de boter aan weerszijden bruin. Blus de sukade af met de rode wijn. Doe het bouquet erbij en zo ook de runderbouillon. Stoof het geheel in 4 uur gaar. Echter voeg na 2 uur de port en wat peper en zout toe.
Mousseline: schil de aardappelen en kook ze in ruim water goed gaar. In de tussentijd maak je de groenten schoon en snijd het op gewenste grootte. Kook de bospeen en broccoli beetgaar.

Bak de gesneden courgette/ kastanjechampignons in een pan goudbruin.
Mousseline: Giet de gegaarde aardappelen af en stamp deze fijn met de kaas, roomboter en de room. Maak op smaak met nootmuskaat en zout.
Schep 4 pollepels vocht uit de pan van de sukade. Doe deze in een steelpan en zet op hoog vuur. Voeg, zodra het kookt, koude roomboter toe (50 gr.) en laat deze even inkoken als jus.
Plaats op het bord de kalfssukade/ groenten en mousseline, doe hierover de jus en gesneden bosui.

Lauwwarme tartaar van honing/ gamba/ geitenkaas Nora

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gr. Gepelde rauwe gamba’s
  • 1.5 eetlepel olijfolie
  • Teentje knoflook
  • Verse dille
  • 1 limoen
  • 1 citroen
  • Snufje zout
  • 50 gr. Geitenkaas Nora
  • 1 eetlepel honing

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 120 graden.
Snij de gamba’s klein, zo fijn mogelijk.
Snij vervolgens ook de dille en de kaas zo klein mogelijk.
Schaaf de schil van ¼ limoen en ¼ citroen, en pers een theelepel limoensap.
Pers de knoflook en doe vervolgens de geperste knoflook bij de limoensap en het schaafsel van de citrusvruchten. Voeg ook de gamba’s, kaas en dille toe.

Doe alles in een kom en voeg de eetlepel honing hieraan toe. Schep alles goed door en breng op smaak met een snufje zout.
Pak de bakplaat en doe daar vetvrij papier op. Verdeel het mengsel over de 4 keukenringen en druk het rustig aan met een cocktailstamper. Verwijder de ringen en plaats de tartaartjes in het midden van de oven.
Verwarm de gerechten 10-12 minuten in de voorverwarmde oven zodat de gamba’s gaar worden. Af en toe even checken!
Haal de bakplaat met de tartaartjes uit de oven en plaats de tartaartjes op een bord, maak het af met pluksla/ toast en een zachte honingmosterddressing.

Broodsticks met Rouveens Roem

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 sneetjes casinobrood/ wit of bruin
  • Olijfolie
  • 1 pakje rauwe ham
  • Trosje honingtomaatjes
  • 100 gr. Roeveens Roem
  • Aïoli
  • Zwarte olijven
  • Italiaans gedroogde kruiden (1 eetlepel)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwijder de korstjes van het brood en snij het brood in brede repen van ongeveer 1.5 cm per stuk. Smeer de broodreepjes in met olijfolie en doe daar Italiaans gedroogde kruiden overeen.
Bak de sticks goudgeel en krokant in de oven, ongeveer 10 minuten.
Snij ondertussen kleine stukjes van ongeveer 1 cm van de rauwe ham, de honingtomaatjes, de Roeveens Roem en de olijven. 
Haal de sticks uit de oven en laat ze afkoelen.

Bekleed de sticks vlak voor serveren met de klein gesneden rauwe ham, aïoli, Roeveens Roem, olijven en de honingtomaatjes. Maak er een leuk patroontje van.

Pesto met geitenkaas Saantje

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 25 gr. Verse basilicum
  • 20 gr. Pijnboompitten
  • 20 gr. Walnoten
  • 3 gedroogde abrikozen
  • 25 gr. Geitenkaas Saantje
  • 1 teen knoflook
  • 3 dl. Rijpe olijfolie
  • Snufje zout/ peper

Bereidingswijze:

Rasp de geitenkaas en schil de knoflook. Doe alle ingrediënten (behalve de olijfolie) in een keukenmachine. Zet de mixer aan en voeg geleidelijk de olijfolie toe tot er een groene pesto is ontstaan. De pesto past heerlijk bij brood als dip, pastagerechten, kaasplankje etc.

Tartaar De Rotterdamsche Oude

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 200 gr. Rotterdamsche Oude kaas
  • 20 gr. Zoetzure zilveruitjes
  • 20 gr. Zoetzure augurkjes
  • 20 gr. Kappertjes
  • 20 gr. Gedroogde rozijnen
  • 2 radijsjes
  • 1 theelepeltje gladde mosterd
  • 1 eetlepel mayonaise
  • Snufje zout/ snufje peper

Bereidingswijze:

Snij alle ingrediënten zo klein mogelijk en doe deze in een kom. Voeg de mosterd en mayonaise toe en breng het op smaak met zout en peper.
De tartaar kan onder meer genuttigd worden als een hapje op toast, als voorgerecht of als dip.