Achtergrond

 
 

Gouda Cheese Awards is een belangrijke en bijzondere kaaswedstrijd in Nederland. Het is namelijk geen technische kaaskeuring, maar een neutrale smaaktest: consumenten proeven en beoordelen. De spannende finale is normaal gesproken live mee te maken. En waar anders dan in Gouda? Het decor vormt de traditionele Goudse Kaasmarkt, waar boeren en handelaren nog altijd met een ‘handjeklap’ onderhandelen over de prijs.

Deelname aan de Gouda Cheese Awards staat open voor alle Nederlandse kaasmerken. Producenten, handelsbedrijven en detailhandel: iedereen kan meedoen zolang de inzending voldoet aan het wedstrijdreglement.

Voorrondes

De hele kazen die worden ingezonden worden gesneden door boormeesters en geanonimiseerd aangeboden aan Essensor, dat kwalitatief en kwantitatief smaakonderzoek uitvoert in opdracht van bedrijven en instellingen. In die onderzoeken zijn consumenten de proevers. Essensor beschikt over een panelbestand van meer dan 800 personen die goed kunnen proeven en hun indrukken duidelijk onder woorden brengen.

Alle deelnemers ontvangen na afloop een juryrapport van Essensor. 

Finale

Slechts drie finalisten per categorie gaan door naar de eindfinale in Gouda. De winnaars ontvangen een gouden, zilveren of bronzen onderscheiding en mogen hun kaas een jaar lang de lekkerste van Nederland noemen in hun categorie!