Gouda Cheese Awards 2020

 
 

Deelname aan de Gouda Cheese Awards staat open voor alle Nederlandse kaasmerken.

Producenten, handelsbedrijven en detailhandel: iedereen kan meedoen zolang de inzending voldoet aan het wedstrijdreglement. In 2020 gaan de felbegeerde Gouda Cheese Awards om de categorieën Gouda 48+ oud en Geitenkaas 50+ belegen.

Voorronde

Op de eerste wedstrijddag in juli zijn hele kazen ingezonden. Deze zijn gesneden door boormeesteres en geanonimiseerd aangeboden aan het Centrum voor Smaakonderzoek, dat al sinds 1991 kwalitatief en kwantitatief smaakonderzoek uitvoert in opdracht van bedrijven en instellingen. In die onderzoeken zijn consumenten de proevers. CSO beschikt over een panelbestand van meer dan 800 personen die goed kunnen proeven en hun indrukken duidelijk onder woorden brengen.

Alle deelnemers ontvangen in september een juryrapport van het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO).

Finale

Slechts drie finalisten per categorie gaan door naar de eindfinale in Gouda op 4 september. De winnaars ontvangen een gouden, zilveren of bronzen onderscheiding en mogen hun kaas een jaar lang de lekkerste van Nederland noemen in hun categorie.